Mijn eerste 60 dagen bij Moxio

06‑12‑2016 Navid Mirzaie 4 min.

Per 1 september ben ik werkzaam als front-end developer bij Moxio. In mijn eerste week werd mij direct gevraagd of ik een blog over mijn eerste 60 dagen wilde schrijven. Hoewel de titel van deze blog anders doet vermoeden ben ik inmiddels al drie-en-een-halve maand verder, zo snel gaat de tijd! Voor mijn gevoel zit ik hier overigens meer dan een jaar, om maar even aan te geven hoe leuk ik het hier vind.

Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan kwam ik Moxio tegen. Een bedrijf met zo’n recruiterpagina: daar moet je gewoon solliciteren! Zo gezegd zo gedaan, ik paste mijn cv aan en stuurde mijn sollicitatie op. Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd snel duidelijk dat Moxio een bedrijf is dat softwareontwikkeling serieus neemt. Dat is erg prettig als je, zoals ik, aan het begin van je carrière staat.

Vanaf het begin ben ik uitstekend begeleid door mijn collega’s. Ik werd geïntroduceerd in de werkwijze die we bij Moxio hanteren, en er werd duidelijk verteld wat er de eerste periode van mij verwacht werd. We ontwikkelen bij Moxio geavanceerde webapplicaties voor informatiemanagement en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Eén van de eerste klussen die ik kreeg was ervoor te zorgen dat alle kleuren, knoppen, formulieren en andere elementen er hetzelfde uit zien als ze hetzelfde doel hebben. Helaas is cohesie binnen softwareontwikkeling niet eenvoudig omdat je vaak met uitzonderingen te maken krijgt. Daardoor neemt de kans op inconsistentie toe. Door de tijd heen is de HTML/CSS structuur van onze applicaties wat achtergebleven, en dus is deze nu niet meer op het gewenste niveau. Samen met mijn collega’s pak ik dit probleem aan. We zijn van plan een CSS-preprocessor (LESS/SASS) toe te passen. Als deze het gewenste resultaat oplevert kunnen we weer met een schone lei beginnen.

Ik vind het er fijn dat ik nu bij een bedrijf werk waar ik veel kan leren. Het niveau van de technische kennis is hoog, en daar kan ik goed gebruik van maken! In de eerste weken werden mijn commit messages bekeken en werd hier feedback op gegeven. Daarvan heb ik geleerd dat het voor mij beter werkt om in kleine functionaliteiten te werken, in plaats van aan veel bestanden tegelijk. Dit soort dingen zijn de tips en tricks die je alleen in de praktijk leert, en daarvoor krijg ik hier volop de ruimte. Ook in mijn opdracht om de HTML/CSS-structuur te verbeteren werd ik aangemoedigd mijn voortgang te delen. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat mijn collega naar mijn code keek, en me hielp bij het zien van verbanden in mijn code. Met het verplaatsen van een klein stukje CSS werd mijn code opeens een stuk beter. Doordat we op deze manier kennis uitwisselen krijg ik de kans mij te ontwikkelen in het schrijven van logische, gestructureerde code.

Daarbij helpt het dat iedereen binnen Moxio makkelijk aan te spreken is, zowel op de werkvloer als digitaal. We delen kennis en communiceren over projecten op ons interne platform ‘Outpost’. Daarnaast hebben we een groot wit bord aan de muur hangen, waar op post-its op te zien is waar iedereen mee bezig is. De taken op dit bord spreken we regelmatig met zijn allen door, zodat iedereen op de hoogte is van de voortgang van de projecten en de ontwikkelingen in de applicaties. We werken als team, en nemen elkaar mee in onze ideeën en beslissingen, of als we tegen een probleem aan lopen.

Binnen Moxio bestaat geen hiërarchische structuur. Iedereen die hier werkt is gelijk. Daardoor zijn de lijnen kort, en kunnen aanpassingen en problemen snel opgepakt en verbeterd worden. Voor ik bij Moxio ging werken heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt waarbinnen een hiërarchische structuur wel belangrijk was. Dit zorgde ervoor dat projecten langdurig ‘on hold’ bleven staan omdat ze nagekeken moesten worden. De projectmanager kwam dan pas om aanpassingen vragen als ik al lang bezig was met een nieuw project. Daar heb ik hier gelukkig geen last meer van.

Mijn eerste drie maanden bij Moxio zijn zeer goed bevallen. De professionele aanpak zorgt ervoor dat kritisch en scherp blijf op de code die ik schrijf en professioneel te werk ga. Ik kijk er naar uit om veel te leren, en te werken aan toffe projecten!

Moxio introductie NL

Deel deze blog